А.В.Торът е англичанин от испански произход, израснал като натурализиран арменец в бедно еврейско семейство от Тбилиси. Живял в Чехия и Дагестан, той може да бъде определен като един истински космополит, но не иска да бъде определян като каквото и да било.
Детството му е обикновено, белязано с чести отвличания на извънземни и пристъпи на скарлатина. По-късно, след уволнението си по болест от албанската армия той започва работа в непалските железници и се издига до помощник-огняр, а когато въвеждат дизелови локомотиви, постъпва в университета в Толедо и изучава специалност “Психология”. Успешно завършва право, а три години по-късно написва първия си роман под псевдонима Гор Пидал – еротичният военен трилър “Девет редници и половина”. Той му носи награда от три хиляди часа общественополезен труд и две години условно, но е основа за по-нататъшни творчески търсения, главно в областта на фентъзито и техническата периодика.
А.В.Торът е неколкократен носител на Нобелова награда под псевдонимите Мария Кюри (1903г., физика), Енрико Ферми (1923, ядрена физика), А.Хитлер (1939, Награда за мир) и С.Пин (1980, медицина). Винаги отказва да получи приз за литература под предлог, че имало и по-достойни от него, което е съвсем вярно.
Никога обаче не е отсъствал от церемонията по връчването на наградите на Академията в Лоз Енджилиз, Калфооуния, където е 15-кратен победител в разделите “Най-добър оригинален сценарий” и “Осветление” – съответно 1 към 13 награди.
Сред по-известните му творби са “Член 22”, “Клеветниците”, “Чичо Томовата кобила”, както и порнографско-приключенските “Пепи с дългото кебапче”, “Човекът, който не смее” и “Дамата с камилите”.
Владее австрийски и австралийски език. Към момента е неженен, с едно дете.