Пътят до Кавказ

Опасни са пътеките на алтруизма, друже –
Към Ада крачиш, тръгнеш ли по някоя от тях …

Добронамерено предупреждение

Привети, начи.
Не че се радвам да се запознаем, просто ми е писна’ло от вас и от сичко друго, като стана дума, но за да си нямаме неспоразумения – яз съм демон от втори ранг в Първи Кръг на Ада и ся казувам ( следва поредица звуци, които могат да се чуят само в помещенията с особена акустика, когато сте насаме със себе си ) . И верно ви хоратим, начи, писна ми секий да разправя, разбираш ли, че демоните сме били едни гадни гяволи и че човечеството ни било измислило, та да плаши децата и ортодоскалните христиени, тия гнусТни изчадия.
Вие изобщо чувате ли се какво приказвате, ба ??
Знаете ли вие колко неща ни дължите, на нас, демоните от Първи до Девети Кръг на Ада ?? Айде маани тва там за Хорфей и Евтиника, Верлигий и Анданте, че и Гьотев отчасти, но без нас нямаше да представлявате нищо друго освен домашни любимци на Йехова и още щяхте да се гоните из Едем по без гащи, кълна се в Пресветите Ташаци Господни !
Кво имам предвид ли ? Е как така кво имам предвид ?? Ако не беше Ганур да прелъсти Евчето, нямаше да сте по-умни от системно малтретиран охлюв и щяхте още да сте напълно в Божия власт, без ей тонинко свободна воля, да го [ ЦЕНЗУРИРАНО] в гъза, да го [ [ЦЕНЗУРИРАНО].
И да знаете, още в самото начало, след като ви изгнаха из Обителта на Святата Невинност, без нашта – и лично моя – космена , пардон, косвена помощ, доникъде не щеше я докарате, та камо ли до “ Успех, господин Горски!” или телескопа “Хърбел”, да му [ЦЕНЗУРИРАНО] в слънчевите панели, и да му [ЦЕНЗУРИРАНО С ГОЛЯМ КЕФ] лелина .
Кво имам предвид ли ? Сегинка шсе изясним, малко търпение. И още нещо – макар че е адски печен тип (Казанът на научните работници, Трети Кръг вляво от шахтата за боклук) версията на другаря Николай Албертович за тия събития няма нищо общо с истината. Преди всичко, дори и да му повярвате за мълниите на Зевс, не бива да забравяте, че бат Хефест ги ковеше в уъркшопа си до Първи Кръг, вещо подпомаган от свирачи и циклони … така де, чираци и циклопи. Абе, кво ще му вярвате дори и за мълниите на Зевс, мене слушайте.
Беше понеделник, а може би четвъртък, то в началото всички дни си приличаха, ранна сутрин някъде към икиндия. Аз изгрибах поредните карантии от преливника, когато зад мен се чу някакъв неясен шум и ега се обърнах, видях един от изтърсаците на бай Япетко да ся прокрадва досъщ като уважаемия Химериел Пръдня из Гащи. Подхванах любимата си тризъба вила по удобен за атака начин и викам :
– Ха циментифицирай се сега !
– ??
– Кажи паролата бе.
– “ Паролата бе “.
Хъ, ебати умника, чесТно. Затапи ме.
– Къв го дириш тука ? И Цербер как те пусна ??
Без да ми отговори, той разтваря длан. В нея прошумява някакво жълто пакетче с надпис “ Pedigree Pall”. Де да съм знаИл, че триглавото е с такива наклонности, ама ха деС ?
– Имате ли огънче ? – вика ми наглецът. Тва е се едно да питаш Ганур дракон ли е, ебаси. Че кой, ако не демон-огняр от Първи Кръг ще има огънче ?
– Закво ти е ? – питам го подозревателно.
Без да ми отговори, той разтваря другата си длан. В нея има първокачествен масур тревица, с бандеролче на самия Пан – а Пан е богът на коза, от мене да знаете. Пръчът му с пръч, разбира ги нещата, все пак музикант е.
– За мене има ли ? Щото иначе ква ми е ползата от далаверата ?
Все така мълчаливо, каякът вади един хартиен плик и ми го връчва. Поглеждам крадешката кво има вътре, и като ме лъхва познатата смрадизмица на тревица, удоволствено отпускам вилата и го съпровождам до първите казани.
– Огънче, начи. Зими си колко щеш, бисплатно йе.
– Фанкю, просто не знаете каква услуга ми правите. Това е една малка стъпка за титана, но титанска – за човечеството.
Сигурно бая се е наспиралил вече, за да ги дрънка такива, затова само му думам:
– Мирсе за тревицата, начи. При нас не расте.
– Ма моля Ви се …
Туря той въглените в едно цепнато тръстиково стъбло и се измирисва досъщ като уважаемия Химериел Пръдня из Гащи, а яз теглим вилата по пода и се завръщам към преката си производствена работа.
И кво да видя , мислите – в тези кратки минути, докато с Прометейко сме се отдавали на взаимоизгодна размяна на блага, некой закачил над входа на Първи Кръг следующата биляжка :

“ ЗЪБРАНЕНО Й ДА СА ДАВА ОГИН НА ВЪНШНИ ЛИЦА ПОД СТРАХ ОТ ФУРГАНЙЕ У КОЦИТ.ЗАПОВЕД ОТГОРЕ. ХЕФЕСТ, И ЗА ТЕБЕ СА ОТНАСЯ, ДРЪТИ ТЪПАКО НИЕДИН Луцифер Сатанян Всеблагий, гл.изп.дир. на “П.К.Л“ АД “.

Вапцахме кобилата, мисля си, дано само не стане някоя издънка, че ще си [ЦЕНЗУРИРАНО] майката свинска.

Два дни по-късно бях разкрит. Тоя кухалник, синът Япетов, бе дал огъня на хората, що ли – щото се бил усукал като Мьобиусова лента от пушене на нездравословни субстанции, затва. И чистосърдечно изпял всичко на Ес Хил, преди да го ковнат на заснежените канари кавказки, да го духа … кавказкия вятър. Сега бил развил хронична чернодробна недостатъчност и птичи грип едновременно, а мене, естествено, ме хвърлиха в Коцит. Леденото блато на забравата. Дори не мога вече да пуша, малко по малко забравям целия си жУвот, та реших да го разкажа, да видите какви страдания търпят заради вас и демони, и титани, и Юсюс Христьос даже, а вие все сте недоволни, да ви [ЦЕНЗУРИРАНО] в мрънкачите. Вкратце, не си играйте с огъня, оти че посетите Кавказ без време. И не давайте огънче никому, особено ако е учтив и се хили като японец пред Миланската катедрала. Капиш ??

Изпрати коментар