За чудесата, които газим

Бидейки човек традиционален и доста глуповат, използвам винаги едни и същи маршрути, когато отивам някъде. По един и същи път – не най-прекият – ходя на работа, по една алея в парка бягам, еднакви улици обхождам, за да стигна до точно определени магазини, от които купувам точно определени неща. Започнах да си давам сметка, че това е прекалено, когато веднъж лелката в плод-зеленчука взе да приготвя торбите ми, преди да съм казал “Добър ден”.

Освен глуповат съм и късоглед (перфектната комбинация, няма що). Нося връзките на кецовете си хлабави – бездруго ме стяга шапката, няма нужда и обувките да ми стискат – и когато се случи да се развържат, трябва да коленича с единия крак и да наведа глава силно към земята, сякаш за молитва.

Разказвам всичко това не за да изброявам идиотските си навици, а за да обясня как се стигна до чудото. Не беше кой знае какво чудо, не дори от онези, които траят по три дни, но си остава чудо и мисля, че съм длъжен да го споделя. Накрая ще разберете защо.

Беше понеделник – или сряда, всички дни в живот като моя си приличат, и както обикновено вървях по един от строго фиксираните си маршрути към някоя от срещите си. Всъщност помня към коя, но няма значение.

И така както вървях, подтичвайки, връзката ми се развърза. Случва по седем-осем пъти дневно и още не може да се таксува за феномен, ето защо невъзмутимо приклекнах по установения ред и започнах да я връзвам, внимавайки да не пристегна твърде много. Завъртях глава настрани, и аз не знам от какъв зор, и хоп! – чудото беше налице.

Улицата, на която се случи, е стара, къса и се намира в центъра на град Несечете (не бива да се бърка с Несебър). Тротоарите й са покрити с изпочупени от паркиращите коли плочки, сред които често изниква зеленина, поливана от дъждовете. Конкретните стръкчета обаче бяха счели за нужно да се прислонят до стената на кооперация и да избуят там в малка топчица, която за размътеното ми зрение наподобяваше мъх. Е, не беше мъх, а тридесетина млади, нежнозелени детелинки, между които стърчаха като миниатюрни нарциси няколко жълти цветчета.

Когато се вгледах по-добре, отначало помислих, че пак съм жертва на шестте си диоптъра. Не тръгнах да разтърквам очи, щеше да е малко прекалено, но фактът си оставаше факт: всички детелинки бяха четирилистни. Разбира се, колкото и да не съм в час с ботаниката, зная че има изкуствено селектирани семенца на “късметлийски” детелини, но тези бяха саморасли. И като такива, строго погледнато, представляваха чудо.

Естествената ми реакция беше да посегна към една от тях, но изведнъж се дръпнах. Отгоре и отдолу по улицата идваха минувачи и някой неминуемо щеше да види какво правя, да се усмихне на моето суеверие, а после ококорено да се сблъска с букетчето детелини. А аз не желаех да опоскат всичко … нито пък исках да им светя. Не съм Данко, я! Нека, мислех си, нещо ги отведе до цветчетата, нещо – било то природно любопитство, остра наблюдателност или развързана връзка, но да заслужат по някакъв начин своето късче магия. И ако могат, да разберат, че в същото време, докато очаквателно зяпат небето, направо газят по чудеса. Пък и вече закъснявах.

След няколко дни, подгонен отново към ангажимент, минах по същата улица. Всички детелинки бяха на местата си.

Коментари: 9

Mia2442 (2010-08-29 04:39:15)

Разказът е много приветлив!:)Добродушен. Дори в началото ми напомни Р.Гари – любимия ми!
Но!
Познавайки иронично-саркастичните възможности на автора, се зачудих къде тук е уловката. Което само доказва, че робувам на клишета и не оставям на хората право да се променят.;)
И все пак – чудесен разказ за чудеса!:):):)

admin (2010-08-29 17:36:10)

Е, във всеки мой текст има уловка, просто не сте я забелязали 😉

Анонимен (2010-09-02 06:28:01)

Особено ми харесва рубриката ти „ДГД, Коелю!“, и заглавието й е един път, да му се не види! От кога ми се ще да го кажа…но ти си намерил правилния начин!
🙂

admin (2010-09-02 08:08:39)

Чел съм четири книги от него и не ме е срам да си го призная. Нали трябва да знае човек какво псува…

Но е факт, че нито веднъж, повтарям, нито веднъж не ме усмихна тоя човек. Истинската мъдрост идва при тебе с лека, иронична усмивка, а не с нравоучения.Та затова го посъветвах да се заеме с фелационни практики, белким му се получи поне в тях 🙂

Alex N. (2010-10-05 07:58:45)

Мразя да пиша клиширани коментарчета, ама иначе няма как да се отблагодаря, че споделяш Гениалността си с обикновенния скучаещ на работното си място човечец 🙂
А, за името на рубриката съм съвсем съгласен(чел съм малко от него, ама и това ми беше достатъчно. Споден мен моралните ценности трябва да се предават така, както го прави сър Тери Пратчет)

admin (2010-10-05 11:55:42)

За писането на сър Тери и подтекстите под келешлъците му съм с две ръце „за“. И да, между мен и него има само една разлика – той е Гений, а аз не съм 😉

P.S. Още един скучаещ в работата. Добре дошъл в клуба!

шингарела :) (2010-10-06 20:44:59)

ей, че яко у вас 🙂

Анонимен (2011-01-20 00:35:05)

Да бяхте си почистили оптиката, ли? Имам предвид, че от радиацията вече почти всички детелини са мутирали и за чудо се смятат трилистните…
🙂

admin (2011-01-20 15:08:59)

Хъхъхъ, да, особеДно в Ирландия…

 
Изпрати коментар